sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Chyba

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but pes is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Oznamy a novinky

Zážitkové čítanie so sučkou Fantagíro


Sučka Fantagíro 2018 (5)

Čo si myslíte, dokáže pes vyriešiť matematický príklad na sčítanie či malú násobilku? Vie pes nájsť medzi písmenami rozloženými na podlahe práve samohlásky? Predstavte si, že sučka Fantagíro to dokázala.

Dňa 6. novembra 2018 sme zakúsili skutočnú zážitkovú hodinu čítania. Na začiatku hodiny sme sa zoznámili s pani Ing. et Bc. Ľubicou Bátoryovou z občianskeho združenia  PHYSIO CANIS v Žiline a jej vycvičenou sučkou Fantagíro. Sučku sme si mohli pohladiť, hodiť jej loptičku, ponúknuť ju za odmenu maličkou maškrtou. Od pani Ľubice sme sa dozvedeli, že Fany (tak ju tiež pani Ľubica volala)  je špeciálna sučka v životnej veľkosti, toho istého plemena ako Timo z knihy ,, Pes Timo a doktor Hafbolíto“. Kniha obsahuje veselé a poučné príbehy bieleho psa Tima, ktorý žije a pracuje ako asistenčný pes v rodine Horvátovcov , kde sú deti Lukáško a Tamarka.  Dozvedeli sme sa, že Fantagíro je Timova sesternica.

 Po krátkom zoznámení s knihou nadišiel čas na rozvoj čitateľskej gramotnosti. Najskôr sme hádali, o čom budeme čítať. Podľa ilustrácie v knihe sme uhádli na prvýkrát. ,, Budeme čítať príbeh o čiernych potvorách – o blškách.“

Pani Ľubica doniesla aj ušité blšky, ktoré boli pomenované podľa príbehu v knihe. Blšky Mrška, Prčka, Frčka a Hrčka sú ako pachový hlavolam pre sučku. Po prečítaní príbehu sme odpovedali na otázky pani Ľubice a Fantagíro pokojne a trpezlivo ležala a počúvala naše odpovede.

Najzaujímavejšie pre nás boli aktivity s Fany. Pani Ľubica predviedla, čo všetko sučka dokáže. Vedela poupratovať pohodené blšky po zemi, vyňuchala ukrytú loptičku, ktorú sme jej ukryli, vyriešila príklady, našla medzi písmenkami samohlásky, prešla cez ,,živý“ tunel. Fantagíro je navyše aj veľmi empatická, lebo Tamarke sediacej na invalidnom vozíku pomohla vyzliecť rukavice a podať potrebné veci. Za jednu hodinu nám Fantagíro predviedla naozaj veľmi veľa. ,,Aj my by sme chceli mať doma takého psa!“

Ďakujeme pani Mgr. Anne Slivkovej za výborný nápad, ako príjemne sa dá stráviť čas v našej školskej knižnici, na ktorý budeme dlho spomínať. A že čítanie je nuda? To nie je vôbec pravda. Aj Fantagíro pokojne počúvala s otvorenými ušami, ale zo zatvorenými očami. ☺ Nevedno, či náhodou nesnívala práve o blškách.

{gallery}pes{/gallery}

Žiaci zo ZŠ Clementisova

Tags: Akcie, 2018