sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Oznamy a novinky

EXKURZIA: KONCENTRAČNÝ TÁBOR – AUSCHWITZ II., BIRKENAU


DSC00895

Osvienčim - Poľsko

Dňa 12. OKTÓBRA 2018 sa uskutočnila exkurzia do Osvienčimu. Zúčastnilo sa jej 56 detí. Organizovali ju pedagógovia našej školy: Mgr. M. Rentková, Mgr. J. Richtáriková a Mgr. L. Grigová  Vyrazili sme zavčas ráno. Cesty boli celkom dobré. Dorazili sme načas na miesto, ktoré si Heinrich Himmler vybral za jeden z cieľov určených najprv na väznenie politických väzňov, potom na využívanie lacnej pracovnej sily a nakoniec na vyhladenie židovskej rasy. Prekvapili nás prísne pravidlá bezpečnostnej kontroly pri vstupe do Auschwitzu. Nesmeli sme si zobrať nič kovové, lebo by sme neprešli detektorom. Do koncentračného tábora sme vstúpili cez známu bránu s cynickým nápisom "Arbeit macht frei" - " Práca oslobodzuje". Tento slogan si so sebou do Osvienčimu priniesol veliteľ tábora Rudolf Höss z koncentračného tábora Dachau, kde bol po prvý krát použití. Cez túto bránu väzni denne odchádzali do práce a pri vchode im hral táborový orchester pochody. Rozdelili nás do dvoch skupín, každý dostal prijímač so slúchadlami a vyrazili sme na prehliadku tehlových domov – blokov, označených číslami. V každom sme sa dozvedeli jeho históriu, prezreli sme si fotografie a exponáty.  Na každom kroku a pod každým exponátom sú tam podrobné popisy v troch jazykoch (PL,EN,DE) toho, kde ste a na čo sa pozeráte. Osvienčim je hlavne o pocitoch. Prechádzate priestormi, kde pred 78 rokmi prebiehal život tak neskutočne odlišný od „normálnosti“!

Ku koncu  nás čakala ešte prehliadka plynovej komory. Išli sme tam so stiahnutými žalúdkami a slzami na krajíčku. Plynová komora v ktorej príslušníci SS zabili pomocou cyklónu B niekoľko tisíc Židov a tiež pár skupín ruských vojenských zajatcov. Naraz mohlo byť v plynovej komore zavraždených aj niekoľko stoviek ľudí. Cyklón B nacisti vhadzovali cez šesť otvorov v strope. Táto plynová komora sa prestala používať potom, keď v Birkenau - Auschwitz II. vybudovali väčšie krematória a plynové komory. Vedľa plynovej komory sa nachádza kremačná pec. V miestnosti boli zachované dve z pôvodne troch pecí. Do každej pece vkladali 2-3 mŕtvoly naraz a počas dňa takto spálili asi 350 tiel.

Potom sme sa premiestnili do druhého tábora BIRKENAU s rozlohou 175 ha. Zachovalo sa z pôvodného stavu 300 - 45 murovaných a 22 drevených budov. V drevených budovách žili muži a v kamenných ženy. Mali katastrofické hygienické podmienky, nedostatok vody a veľa krýs. Ukázali nám drevenú budovu kde bola hromada drevených postelí a v ďalšej takzvané "záchody". Na svoju potrebu mali 2 minúty a to všetci v ten istý čas. Slabí a veľmi chudí sa neudržali a v ľudských výkaloch sa utopili.

Sprievodkyňa ukončila prehliadku v strážnej veži, odkiaľ bol panoramatický výhľad na celý tábor. Na záver našej exkurzie sa nám poďakovala za pozornosť, tiché a dôstojné správanie sa žiakov a zaželala nám veľa úspechov v škole.