sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Chyba

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but Devín, Bratislava is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Oznamy a novinky

Európsky deň jazykov – 26. september 2018

IMG 20180926 110008

Už tradične sa v tento deň žiaci 6.- 9. ročníka našej školy vybrali na exkurziu do Bratislavy. Dôvod bol jasný – pripomenúť si EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV. Tento rok sme sa rozhodli, že pozornosť budeme venovať hlavne nášmu – slovenskému - jazyku. A tak sme sa vybrali po stopách Ľudovíta Štúra, zakladateľa spisovnej slovenčiny. Navštívili sme hrad Devín, kde 24.apríla 1836 prišiel so svojimi priateľmi (mladou generáciou slovenskej inteligencie) Ľudovít Štúr, pretože tu  chcel obnoviť pamiatku našej samostatnosti, vzdať hold slovanskej vzájomnosti a kochať sa v národných citoch. Devín sa dostával do popredia záujmu slovenských národovcov ako symbol národno-zjednocovacieho hnutia, slovenskej štátnosti a svojbytnosti, slovanskej spolupatričnosti, ako nositeľ kultúrno-historických tradícií Veľkej Moravy a cyrilo-metodskej misie. 

 Krásne slnečné počasie nám umožnilo nádherný výhľad z Devína do Rakúska i na sútok  Dunaja a Moravy.

Z Devína naša cesta pokračovala do Bratislavy do Prírodovedného múzea. Tu nám sprievodca ponúkol zaujímavú prednášku na tému „biodiverzita Slovenska“ a pozreli sme si exponáty rastlinnej a živočíšnej ríše naprieč Slovenskom. Zaujala nás tiež menšia expozícia cudzokrajných živočíchov.

Potom nasledovalo krátke zastavenie v Avione a cesta domov.

Mgr. Daniela Ševčíková

{gallery}Devín, Bratislava{/gallery}


 

Tags: 2018