sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Oznamy a novinky

Prihláška na krúžok Tvorba grafiky, webových stránok a animácií v roku 2018/2019

bmw

Na základe Vzdelávacích poukazov a s podporou Centra voľného času Kysucké Nové Mesto naša škola otvorila v roku 2017/2018 záujmový krúžok Tvorba webstránok, grafiky a animácií. Prostredie, ktoré nás obklopuje, je preplnené množstvom vizuálnych vnemov. Denne sa stretávame s množstvom obrazových impulzov, ktoré ovplyvňujú naše myslenie, cítenie, rozhodovanie a tvorbu názorov. Preto je čoraz dôležitejšie im porozumieť rovnako ako aj naučiť sa správne vnímať obsah v médiách a mať vlastný názor. Na našom krúžku sme sa venovali technikám a nástrojom prostredníctvom ktorých tieto prvky všade okolo nás vznikajú. Vektorový editor Inkscape využíva priamky, body, mnohouhoľníky, krivky, prvky ktoré sa dajú vyjadriť matematicky či geometriou. Tieto vlastnosti mu zaručujú takmer neobmedzené zväčšenie a tak nie je problém takútu grafiku umiestniť na veľkých plochách, reklamách alebo plagátoch. Používa sa aj na tvorbu loga, grafického prvku s ktorým sa stretávame čoraz častejšie pri webových stránkach, firmách a pod. Úloha loga je charakterizovať organizáciu v jednoduchej grafickej podobe, ktorá je dobre zapamätateľná a originálna.. Verili by ste, že firma Pepsi zaplatila za tvorbu svojho loga 1 million dolárov?  Okrem programu Inkscape sme sa zoznámili aj s bitmapovým editorom Gimp. Ten nám výborne poslúži na úpravu fotografií a tvorbu rôznych kúziel s nimi. Na záver sme si rozdelili úlohy na záverečný projekt. Gréta nakreslila žirafu a sovu Lea zase slona a zajaca a ja som tiež trochu prispel. Tímovou prácou vznikol plagát s príbehom. A ako nám vlastne môže pomôcť v budúcnosti naučenie sa takýchto zručností? Môžeme si vytvoriť vlastnú potlač na tričká, šiltovky, grafiku pre vlastné blogy a ak budeme snaživí,  možno raz aj naše logo kúpi nejaká známa firma :) Nezabudnime však na to, že práca na PC môže byť kreatívna a zábavná, ale nemala by byť na úkor času stráveného vonku a s kamarátmi.  A aké boli vlastne naše práce v školskom r. 2017/2018?

 Naše práce v r. 2017/2018

obr. 1: Naše naučené zručnosti v programe Gimp sme využili v takomto Hoaxe.

Samozrejme, nič také sa nestalo a naša škola je bezpečná ?. Netreba veriť všetkému čo počujeme a vidíme a preto platí 2x meraj a raz rež :)

hoax

 

obr. 2: Radoľský Mamut ušiel z múzea :) - učili sme sa vystrihovať z fotiek a pracovať s vrstvami v programe Gimp

gimp

obr. 3: Prekreslené logo wikipédie od žiačky Lei. + vlastné Logo umiestnené vo vnútri

Sn

 obr. 4: Tématické logo, ktoré zdobilo školskú www od žiačky Gréty počas Vianoc

logo zima

obr. 5: Auto "chrobák" prekreslené z fotografie vo vektorovom programe Inkscape chr

Tvorba webových stránok

Recenzie filmov, hier a literatúry v podaní Gréty a Lei si môžete aj vy prečítať na stránkach https://fandom.zmestadomesta.eu/

 

 obr. 5: Záverečný spoločný projekt

plagat

 A čo nás čaká v tomto ročníku?

V súčasnom ročníku 2018/2019 by sme radi nadviazali na ten úvodný a zopakovali či rozšírili naše zručnosti vo vektorovej a bitmapovej grafike, zveľadili web "fandom movies"  a naučili sa pracovať s programom Blender, ktorý je určený na tvorbu 3D grafiky či animácií a má v sebe implementovanú fyziku svetla, tieňov a materiálov. Tiež by sme sa radi venovali webovým stránkam z mierne hlbšieho pohľadu a porozumeli základom kódu HTML. Radi by sme vymysleli a vytvorili spoločnú animáciu s príbehom technikou ,,Stopmotion,,  a na záver si vyskúšali tímovú prácu v záverečnom projekte, kde každý prispeje svojím nápadom a naučenými zručnosťami tak, ako to bolo aj minulý rok.

obr. 6:  render BMW z programu Blender

bmw 

obr. 7: - Príklad animácie vytvorenej technikou ,,Stopmotion"

Chceš sa aj ty pridať do nášho tímu? ?

Vyplň prihláškový formulár nižšie,  alebo prines vzdelávací poukaz, prihlášku vedúcemu krúžku a zábava môže začať...

Cena krúžku  je iba 5 € na rok. Krúžok je v čase každý pondelok od 14:00 - 16.00 na ZŠ Clementisova KNM.

info: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Ondrej Šlepecký -  kabinet IKT

 

Prihláškový formulár