sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Oznamy a novinky

Žiaci 6. ročníka - chôdzou ku zdraviu

ch

Dňa 24.5.2018 absolvovalo  24 žiakov  6. ročníka  cca 14 kilometrov chôdze.

Chôdzou sme prešli zo ZŠ Clementisova k chránenej lipe (viac ako 500 rokov), ďalej cez železničné priecestie a okolo rekreačných chát v Škorčí. Prostredie je tu veľmi kľudné a vhodné pre relaxáciu aj pre tých najlenivejších turistov.  Potom sme miernym stúpaním vošli do smrekového lesa. V okolitých lesoch je hojné množstvo húb a lesných plodov (maliny, černice, lesné jahody). Jahody zbierali aj niektorí naši žiaci. Ďalej sa cesta kľukatí a traverzuje, prišli sme cca 500 metrov pod  Rozhľadňu na vrchu Tábor. Tábor sa nachádza vo výške 697 m n. m. Samotný vrchol Tábora tvorí dominantu Kysuckého Nového Mesta. Rozhľadňa bola  vybudovaná v roku 2015 a je najmladšou Kysuckou rozhľadňou. Je drevená a má 4 poschodia. Rozhľadňa poskytuje kruhový výhľad na okolie a vrchy Malej Fatry, Rozsutca, Stoh, Chleb, Malý a Veľký Kriváň, Kysuckú vrchovinu, Malý a Veľký Vreteň a Kysuckú bránu (medzi vrchmi Rochovica a Brodnianka.  Nakoniec sme prešli po modrej značke do KNM a pred školu.

 Pravidelná chôdza má podobne pozitívne účinky ako beh. Vďaka nej môžete predchádzať srdcovocievnym chorobám, infarktu aj cukrovke. Navyše vám chôdza pomôže prečistiť si hlavu a eliminovať tak každodenný stres. A najlepšie na tom je, že túto činnosť môžete vykonávať v akomkoľvek veku a bez ohľadu na úroveň vašej kondície.

  • Chôdza je pre telo najprirodzenejší pohyb. Preto je to vlastne aj pomerne pohodlný šport.
  • Rýchla prechádzka je účinná aeróbna aktivita.
  • Ľahko a presne môžete regulovať intenzitu aj čas tréningu.
  • Chodiť môžu aj extrémne obézni ľudia.
  • S chôdzou sa spája najmenej úrazov. Ak sa aj potknete, zvyčajne sa nestane nič vážne.
  • Výsledky a účinky pravidelnej chôdze si všimnete už po pár týždňoch a to vás môže motivovať, aby ste pokračovali.
  • Chôdza je zadarmo, nikomu nemusíte nič platiť. No kvalitné bežecké tenisky si radšej kúpte.
  • Nemusíte dochádzať do fitcentra, nemusíte hľadať cyklodráhy.
  • Chôdzu môžete spojiť s cestou do zamestnania alebo deti do školy.
  • Počas chôdze sa dá rozprávať s priateľmi. Môžete počúvať cez slúchadlá motivačnú hudbu, alebo zaujímavú knihu.

Milióny ľudí na svete zomierajú na ochorenia, ktoré sú dôsledkom nedostatku pohybu. Pritom pre prevenciu stačí urobiť tak málo – viac chodiť, kráčať, zvoliť schody namiesto výťahu. Že ste to už čítali a neveríte celkom v efekt?
Verte tomu. Dokázali to mnohé výskumy  a lekári dlhodobo upozorňujú na úbytok pohybovej aktivity, ktorá následne prispieva k rozvoju chronických ochorení.

Na záver - účinky chôdze

  • Počas chôdze sa zvyšuje srdcová frekvenciaa postupne sa zapája až 90% svalov, vrátane brucha, chrbta a rúk. Takže okrem prevencie pred infarktom, hypertenziou, rakovinou či cukrovkou, je veľmi prospešná aj pre ľudí s ochoreniami chrbtice a osteoporózou.
  • Chôdza zlepšuje celkovú ohybnosť a koordináciu. Častí „chodci“ sú menej náchylní  na úrazy a zranenia, pretože majú pevnejšie kosti a svaly.
  • Prechádzkami bojujete proti tukom, keďže chôdza podporuje metabolizmus. Telo spaľuje tuky namiesto cukrov. Takže pomáha nám chudnúť bez toho, že by sme museli obmedziť svoj príjem energie.
  • Chôdza výrazne posilňuje naše kosti.Zvyšuje sa hustota kostného tkaniva, čo pomáha pri osteoporóze a bráni vzniku osteoartritídy.
  • Chôdza zlepšuje náladu. A to nie je len nejaký predpoklad, či zbožné prianie. Pri chôdzi sa produkujú hormóny, ktoré ovplyvňujú náladu: dopamín, betaendorfín, adrenalín a sérotonín. Už desať minút chôdze stačí, aby ste sa uvoľnili a nabili energiou.
  • Chôdza tiež pôsobí proti stresu a depresii.
  • Ako sme sa presvedčili vyššie, chôdza zlepšuje činnosť mozgu. Doslova ho omladzuje tým, že okysličuje a prekrvuje mozog. A to zvyšuje našu pozornosť a mentálnu čulosť.

Ak si chcete viac naštudovať o správnej chôdzi, existuje množstvo osvedčenej literatúry. Napríklad Chôdzou ku zdraviu od Kathy Smithovej, Severská chôdza o technike a nechýba ani zmysluplný tréningový plán. Či kniha Nordic walking pro zdraví, ktorá vás naučí severskej chôdzi a uľavíte si tak od ortopedických a reumatických problémov.

Mgr. Ľubomír Ševčík

tabor

 

Tags: Zdravie, Životný štýl