sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Oznamy a novinky

Oznam Hasičského a záchranného zboru v Čadci

jar

Okresné riaditeľstvo  Hasičského a záchranného zboru v Čadci

V Čadci 04.04.2024                  

          S príchodom obdobia jari každoročne dochádza k zvýšenému  nebezpečenstvu vzniku a počtu požiarov.

V tomto ročnom období dochádza k nárastu požiarov súvisiacich s vypaľovaním suchej trávy, zbytkov drevnej hmoty a odpadu. Z vykonanej štatistiky vyplýva, že v roku 2023 vzniklo na Kysuciach (okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto) 14 požiarov zo založenia ohňa vo vonkajšom prostredí, spaľovania horľavých látok na voľnom priestranstve, na skládkach odpadu a na území lesa. Vzniknutá škoda bola vyčíslená na 2500 €. K zraneniu a usmrteniu osôb nedošlo. Najviac horelo v mesiacoch august, jún, júl, september.   

Najčastejšími príčinami týchto požiarov boli vypaľovanie trávy, suchých porastov, zakladanie ohňa v prírode, spaľovanie zbytkov drevnej hmoty a odpadu, hry detí so zápalkami, neopatrnosť a nedbalosť osôb pri používaní otvoreného ohňa a fajčení cigariet.

Dôrazne upozorňujeme na prísny zákaz vypaľovania porastov trávy, bylín, kríkov a stromov, zakladať oheň, fajčiť cigarety, manipulovať s otvoreným ohňom v priestoroch a na miestach, kde by mohlo dôjsť k jeho rozšíreniu.

Čo sa týka turisticky navštevovaných oblastí je možné oheň zakladať, len na miestach vyhradených a prispôsobených tomuto účelu. Pri odchode z miesta založenia ohňa musíme dbať na úplné uhasenie ohniska a vyčistenie jeho priestoru. Ďalej upozorňujeme na zvýšenú pozornosť pobytu a hrám detí v prírode, dodržiavanie vyznačených zákazov, plnenie príkazov a pokynov podľa zákona č. 314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov. Požiare spôsobujú veľké materiálne, ekologické škody, ujmu na zdraví a straty na životoch. Pri tejto príležitosti, Vám chceme pripomenúť všeobecnú povinnosť ohlásiť, každý vzniknutý požiar na tel. č. 150 alebo 112.

Počas kalendárneho roka 2024 budú príslušníci OR HaZZ v Čadci s príslušnými orgánmi štátnej správy  vykonávať hliadkovaciu a kontrolnú činnosť. 

                                                                                          .                                                                                                                                     

                                                                                                             odd. požiarnej prevencie

                                                                                                                  OR HaZZ v  Čadci

Tags: Oznamy, 2024