sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Oznamy a novinky

Clementiska v Londýne

622

Uplynulý týždeň sa žiaci našej školy zúčastnili jazykovo- geografickej exkurzie do ďalekého Londýna. Dlho očakávaný výlet sa začal 16. októbra skoro ráno odchodom spred školy. Čakala nás náročná cesta naprieč Európou až do francúzskeho prístavu v Calais.

6.00 ráno sme sa nalodili na trajekt, ktorý nás po hodine plavby previezol do cieľovej krajiny, Veľkej Británie. Už samotná cesta trajektom, malým plávajúcim mestečkom, bola pre mnohých zážitkom. Mali sme možnosť vyjsť na palubu a sledovať rozbúrené more v kanáli La Manche. Veru, spánok počas tejto cestovateľskej noci nebol výdatný, ale to k cestovaniu patrí.

Po vylodení v Doveri na úpätí nádherných bielych útesov a krátkej jazde autobusom sme sa ocitli v Londýne, konkrétne v jeho časti Greenwich- áno, naše spoznávanie začalo presne na nultom poludníku, pred starou historickou budovou observatória. Po krátkom výklade, prehliadke a nádhernom výhľade na Londýn spojeného s fotografovaním sme sa peši odobrali cez najstarší kráľovský park do centra Londýna. Po ceste sme mali možnosť sledovať faunu a flóru parku a bežný život angličanov: žiakov v školských uniformách, ľudí všetkých vekových kategórií behajúcich v parku, psíkov na voľno hrajúcich sa na perfektne udržiavaných trávnikoch pod starobylými a dychberúcimi obrovskými stromami, seniorov diskutujúcich vo veľkých skupinách....

Naše spoznávanie pokračovalo opäť plavbou, tentokrát po Temži, výletnou loďou. Na jej palube sme sa dostali do srdca Londýna a po ceste sme obdivovali niektoré z najväčších pamiatok: slávne mosty, stredovekú pevnosť Tower, budovu parlamentu s vežou a slávnym zvonom Big Ben, mrakodrapy a moderné európske biznis centrum, staré doky premenené na luxusné bývanie.... Vystúpili sme hneď vedľa vyhliadky London eye- obrovskom kolese na brehu Temže, ktoré nás napokon vyviezlo do výšky 134m. Odtiaľ sme sledovali Londýn ako na dlani a niektorí z nás počúvali výklad z reproduktoru. Po asi 30 minútach sme sa ocitli na pevnej zemi a pokračovali peši do centra Londýna cez slávne Trafalgarské námestie, popred Národnú galériu, cez absolútne centrum Londýna až na slávnu Oxford street- nákupné centrum Európy. Po krátkej pauze na obed sme si dali rozchod na úctyhodné 2 hodiny a na nakupovanie až „do odpadnutia“ mohlo začať. Nasledujúcu noc sme strávili vo veľmi peknom hoteli a po výdatných anglických raňajkách sme cestovali do univerzitného mesta Cambridge.

Druhý deň bol spestrený prehliadkou tohto stredovekého mesta, v ktorom akoby zastal čas a ocitli ste sa v historickom filme. Mohli sme totiž vidieť univerzitné budovy, v ktorých študoval ešte Issac Newton a preplietať sa úzkymi uličkami do ktorých sa kedysi zmestili maximálne dva koče. A opäť sme nastúpili na loďku, ktorá nás behom 50 minút previezla centrom mesta po riečke Cam, odkiaľ sme pozorovali starobylé a slávne budovy univerzity, napr. Trinity college, St. James college,  z ich vnútornej, súkromnej strany. Vzácnou skúsenosťou bola komunikácia v angličtine s našim zhovorčivým pltníkom, ktorý bol zvedavý na náš školský systém.  A opäť nakupovanie...

Tretí deň sme sa vrátili do centra Londýna metrom a tzv. double- deckerom, tradičným dvojposchodovým autobusom, a obdivovali sme kráľovské sídlo Buckinghamský palác aj s jeho priľahlým parkom a slávnymi cestičkami popri Hyde parku sme sa dostali až do historickej budovy kráľovskej jazdeckej gardy. Po fotení s jeho obyvateľmi, ľudskými aj zvieracími, sme pokračovali obhliadkou centra mesta a metrom sme cestovali do bývalej olympijskej dediny v časti Stradford. Veľmi unavení a s desiatkami kilometrov v nohách sme podvečer s úľavou nasadli do nášho pohodlného autobusu a vydali sa na spiatočnú cestu.

Domov sme si okrem suvenírov a nákupov odniesli aj množstvo fotografií a úžasných zážitkov. Budeme mať na čo spomínať a zároveň sa na čo tešiť, keďže žiaci našej školy budú na začiatku nového roka znovu spoznávať. Tentokrát to bude Paríž.

624
622
628
633
644
657
662
660
665
678

Tags: Exkurzia, 2023