sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Oznamy a novinky

Súťaž v skladaní Rubikovej kocky v ZŠ Clementisova KNM

postava.jpg

V školskom roku 2021/22  prebieha na našej škole  už 6. ročník súťaže v skladaní Rubikovej kocky. Úlohou žiakov je zložiť 3 Rubikove kocky v čo najkratšom čase.

Poradie najlepších  žiakov ZŠ Clementisova KNM, ktorí zložili tri kocky v čase pod 4 minúty:

1. Daniel Ďurana /9.A/ - tri kocky zložil za  1:24

2. Michal Cibulka /9.A/ - tri kocky zložil za  1:55

3. Matej Šramko /9.A/ - tri kocky zložil za  2:27

4. Kristína Síkeľová /8.A/ - tri kocky zložila za  3:15

5. Matej Rentka /2.B/ - tri kocky zložil za  3:20

6. Damián Ďurana /8.B/ - tri kocky zložil za  3:37

7. Simona Masaryková /9.A/ - tri kocky zložila za 3:45

 Rubikovu kocku zložilo v školskom roku 2021-22 spolu 21 žiakov.

Najlepší čas za predchádzajúce ročníky dosiahol  Šimon Kuchár, ktorý tri kocky zložil za  1:17.  Šimon Kuchár je v súčasnosti žiakom Gymnázia v KNM.

 Ďalšie zaujímavosti:

 Naši žiaci zložili aj Rubikovu kocku Megamix – viď. obrázok:

megamix.jpg

 Zložili aj Rubikovu kocku 5 x  5  - viď. obrázok:

                             klasika.jpg

 

Naši žiaci zložili aj Pyramíduviď. obrázok:

                        pyramida.jpg

 

Vynálezca najslávnejšej farebnej kocky Ernő Rubik:

stavitel.jpg

Svetové rekordy v skladaní Rubikovej kocky

Prvé svetové majstrovstvá zorganizovala Guinessova kniha rekordov v roku 1981 v Mníchove. Víťazom sa stal Jury Froeschl z Mníchova s časom 38 sekúnd. Prvé oficiálne Majstrovstvá v skladaní Rubikovej kocky sa uskutočnili v roku 1982 v Budapešti. Víťazom sa stal Minh Thai z USA s časom 22,95 sekúnd. Od tých čias sa čas poskladania kocky stále skracoval. Od roku 2003 sa Majstrovstvá sveta v skladaní Rubikovej kocky konajú každé dva roky. Dnes je už bežné poskladať kocku za menej ako 6 sekúnd. Aby bolo súťaženie v skladaní kocky stále atraktívnejšie, organizátori prichádzajú s rôznymi obmenami. Medzi ne patrí najrýchlejšie poskladanie kocky jednou rukou, nohami alebo so zviazanými očami. Celkovo existuje 43 quintillion (43,252,003,274,489,856,000) možností zloženia kocky. Na poskladanie všetkých možností by človek potreboval 14 000 triliónov rokov. Rubikova kocka má aj iné rekordy. Najväčšou Rubikovou kockou sa môžu pýšiť v štáte Tennessee v USA. Má tri metre a váži viac ako 500 kg. Naopak najmenšiu kocku skonštruoval Rus Jevgenij Grigoriev. Meria 8 mm a je plne funkčná.

Najpomalší riešiteľ
Svet si nepamätá len tých, ktorí poskladali Rubikovu kocku za najkratší čas. Dôkazom toho, že tento hlavolam je návykový je aj prípad Grahama Parkera zo Spojeného kráľovstva, ktorý kocku zložil za neuveriteľných 26 rokov. Na riešenie sa snažil prísť od roku 1983. Vďaka jeho zapálenosti pre vylúštenie hlavolamu premeškal rôzne dôležité životné udalosti, dostával sa do kríz so svojou manželkou a privodil si problémy so zápästím a chrbtom. No ako sám Graham Parker hovorí, stálo to za to. Počas obdobia, keď kocku skladal, sa mu snažili pomôcť priatelia, vedel o tom, že návod sa nachádza na internete,  ale on chcel na to prísť sám. Keď kocku zložil, od dojatia sa rozplakal. Pre takýchto zanietencov dokonca vznikla v roku 1980 skupina Cubaholics, ktorá pomáha závislým riešiteľom. Vďaka Rubikovej kocke vznikli aj dva medicínske termíny: kubistický palec a Rubikove  zápästie.

Z kocky legenda

V roku 1980 sa stala Rubikova kocka hitom na trhu a získala nemecké ocenenie Hračka roka. Len do roku 1982 sa vo svete predalo sto miliónov kusov tohto hlavolamu. O kocke samotnej vyšlo v tej dobe cez tisíc publikácií, heslo "Rubik Cube" preniklo aj do Oxfordského slovníka . Sám vynálezca si stráži autorské práva, kocka sa od svojho uvedenia na predajné pulty stala nielen terčom žalôb  pre porušenie patentov, ale aj vzorom pre výrobu neautorizovaných kópií.

,,Keď som bol malý, mal som rád manuálne práce, šachové a matematické úlohy. Veľa vecí som odkukal od svojho otca," povedal budapeštiansky rodák Rubik (13. júla 1944). A mal sa naozaj od koho učiť, Ernő Rubik starší totiž patril medzi najlepších maďarských leteckých konštruktérov. Jeho syn vyštudoval architektúru a dizajn interiérov. Po skončení štúdií pracoval v štátnej konštrukčnej kancelárii, ale čoskoro začal s pedagogickou kariérou a svojimi vynálezmi.

Kocka ostala naj

Aj keď Rubik (má 77 rokov) časom vymyslel aj ďalšie skladačky - napríklad Babylonskú vežu či Hada, ohlas kocky neprekonal. 

Jeho nápad existuje v nespočetných rôznych variáciách. V roku 2013 napríklad vynálezca prišiel s modelom hlavolamu pre nevidiacich. Kockománia priniesla Rubikovi slávu a bohatstvo, stal sa jedným z prvých dolárových milionárov za vtedajšou železnou oponou. Za najlepšiu investíciu pritom sám Rubik považuje vzdelanie svojich detí - má tri dcéry a syna.               

Mgr. Ľubomír Ševčík

Tags: Úspechy a súťaže, 2022