sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Oznamy a novinky

Úspech v olympiáde z nemeckého jazyka

nem

Hovorí sa „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom“. V dnešnej dobe nie je neobvyklé ovládať viac ako jeden cudzí jazyk. Existuje naozaj veľa dôvodov, prečo sa učiť cudzie jazyky. Ten hlavný však je, že znalosť reči iných národov nám  môže priniesť veľké  príležitosti. Okrem toho vďaka cudziemu jazyku máme možnosť spoznať nových ľudí, zachovať si otvorenú myseľ a vnímať svet aj z inej perspektívy.

Práve preto sa snažíme motivovať žiakov našej školy, ZŠ Clementisova KNM, aby sa venovali štúdiu cudzích jazykov aj vo svojom voľnom čase. Nielen angličtine, ale aj nemčine.

Aj napriek všetkým vtipom, ktoré ste doteraz o nemčine počuli, je tento jazyk v Európe naozaj početne zastúpený. V Európskej únii je to dokonca najpoužívanejší rodný jazyk. Nemecky sa hovorí v 38 krajinách sveta a pre 7 krajín je nemčina úradným alebo dominantným jazykom. Významná skupina nemecky hovoriacich obyvateľov žije aj v USA, Kanade, Brazílii a Argentíne. Niekoľko nemecky hovoriacich regiónov by sme našli dokonca aj v Afrike – v bývalých nemeckých kolóniách.

Preto nás veľmi teší krásne 2. miesto nášho žiaka 5.A triedy, Ondreja Ševčíka, ktorý sa zapojil do súťaže Olympiáda v nemeckom jazyku a nemčine sa venuje zatiaľ iba ako samouk.

Z okresného kola postúpil na krajské kolo, ktoré sa konalo 16.februára 2022. Súťažil v kategórii 1A a jeho súpermi boli žiaci z ďalších okresov Žilinského kraja, ktorí sa umiestnili v okresných kolách na 1. a 2.mieste.

V krajskom kole žiaci najskôr museli zvládnuť  písomnú časť, ktorá pozostávala z troch typov úloh: počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a gramatický test. Päť najlepších súťažiacich potom postúpilo do ústnej časti, kde museli predviesť svoje komunikačné zručností pri opise obrázka, v rozprávaní na dve porotou vybrané témy a v diskusii s členmi poroty.

Ondrejovi gratulujeme a veríme, že jeho záujem o cudzie jazyky sa bude naďalej prehlbovať.

Výsledková listina (mená žiakov neuvádzame, súťažili pod číselným kódom):

  1. miesto: Gymnázium, Varšavská cesta 1, 010 08 Žilina
  2. miesto: Základná škola Clementisova 616, 024 01 Kysucké Nové Mesto Ondrej Ševčík 5.A
  3. miesto: Základná škola sv. Vincenta, Ružomberok                                        
  1. miesto: Súkromná základná škola, Oravská cesta 11, Žilina
  2. miesto: Gymnázium, Školská 837, 027 44 Tvrdošín
  3. miesto: Gymnázium, Školská 837, 027 44 Tvrdošín
  4. miesto: Základná škola s materskou školou Liptovská Teplá

 

Tags: Úspechy a súťaže, 2022