sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Oznamy a novinky

Regióny Slovenska a ich tradície (triedny projekt realizovaný žiakmi 4.A triedy)

1111111111

Ľudovú kultúru každej krajiny tvoria tradície, piesne a tance, kroje, remeslá aj spôsob stravovania. Žiaci 4.A triedy realizovali projekt, ktorého cieľom bolo podrobnejšie spoznať niektoré regióny Slovenska.

Práca na projekte bola včlenená do vyučovania slovenského jazyka, vlastivedy, hudobnej výchovy, výtvarnej výchovy, informatiky, pracovného vyučovania i telesnej výchovy.

Na hodinách čítali povesti, učili sa o zvykoch a tradíciách podľa jednotlivých ročných období, rozlišovali kroje jednotlivých regiónov, zbierali nárečové slová, učili sa piesne, jednoduché tance, z množstva informácií a obrázkov na internete vyberali tie dôležité a z nich následne zhotovovali plagáty.

Počas projektu sa žiaci zoznámili s viacerými remeslami, ako sú hrnčiarstvo, rezbárstvo,včelárstvo, výšivkárstvo, drotárstvo, šperkárstvo, uskutočnili besedu a tvorivé dielne s drotárom. S jeho pomocou si dokázali vyrobiť krásne šperky. Prostredníctvom videoprojekcií  spoznávali zvuky tradičných ľudových hudobných nástrojov, priblížili si atmosféru folklórnych festivalov či iných vystúpení, spoznali niektoré známe folklórne súbory a skupiny.

Vybrali si jeden región, a to konkrétne Horné Považie, a ten predstavili v hodinovom programe svojím spolužiakom. Z tohto regiónu pochádzala aj väčšina piesní a tancov. V programe účinkovali aj hostia z Púchovskej doliny, a to Pavol Kurej - umelecký drotár a Peter Chovanec -  spevák a inštrumentalista na tradičné ľudové hudobné nástroje, obaja sú členmi folklórnej skupiny Záriečanka zo Záriečia.

Na  fotografiách  sú zachytené momenty z tvorivých dielní a z kultúrneho programu. Čoskoro si budete môcť pozrieť aj videozáznam z vystúpenia.

Triedna učiteľka: Mgr. Renáta Janíková

Foto - vystúpenie

Foto - beseda s drotárom a tvorivé dielne

Tags: Akcie, 2021