sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Oznamy a novinky

Exkurzia pri príležitosti Európskeho dňa jazykov  

039

Už tradične sa žiaci 7. – 9.ročníka zúčastnili na exkurzii, ktorá sa koná vždy 26.septembra pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Zámerom Európskeho dňa jazykov je podnietiť 800 miliónov Európanov zo 47 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na svoj vek, v školách i mimo nich, začali učiť viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu, Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe. 

 Na Slovensku boli aj tento rok viaceré podujatia venované práve oslave jazykov. 

Tento raz sme zamierili do Trnavy, kde sa na Filozofickej fakulte Trnavskej Univerzity konala „Ulička jazykov“. Pri niekoľkých stánkoch si mohli žiaci zasúťažiť a preveriť svoje vedomosti z cudzieho jazyka a tiež pamäť. Po tejto akcii sme zamierili do centra Trnavy na Trojičné námestie, kde nám p. učiteľka Petrovová urobila miniprednášku o histórii Trnavy a tiež sme si prezreli mestské hradby, ktoré kedysi slúžili na obranu pred nepriateľom.

Na spiatočnej ceste z Trnavy sme si urobili zastávku na Hrade Beckov. Tu nám sprievodca poskytol veľmi pútavý a zároveň vtipný výklad o histórii tohto hradu. Hradné bralo bolo svojou strategickou polohou významným miestom už v praveku. Ale svoju najväčšiu slávu dosiahol Hrad Beckov na prelome 14. a 15.storočia, kedy patril bohatému poľskému šľachticovi Stiborovi zo Stiboríc, vernému rytierovi kráľa Žigmunda Luxemburského. Stibor vybudoval z Beckova honosnú panskú rezidenciu, ktorú po jeho smrti zdedil jeho syn...

Zánik veľkolepého sídla  zapríčinil v roku 1728  veľký požiar. Jeho ničivé dôsledky už neboli odstránené. V roku 1970 bol hrad vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku.

Verím, že si všetci odniesli z tejto exkurzie pekné zážitky.

Mgr. Daniela Ševčíková