sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Oznamy a novinky

Majsterka Európy v RAPID šachu – žiačka ZŠ Clementisova KNM

1

            V dňoch  22.6. – 23.6.2019  sa v rámci šachového festivalu CHESSFEST v Ružomberku uskutočnili Majstrovstvá Európy v šachu mládeže – kategórie do 8 rokov, 10, 12, 14 a 16 rokov. Celkovo sa 259 šachistov z 8 krajín vystriedalo za šachovnicami v turnajoch v RAPID a BLITZ šachu. Najdlhšiu cestu na šampionát mali hráči z Ruska. Majsterkou Európy v RAPID šachu v kategórii dievčat do 14 rokov sa stala Lucia Ševčíková /7.B/.

             Rapid šach mal tempo hry 15 minút + 10 sekúnd na ťah. Chlapci a dievčatá hrali v jednotlivých kategóriách spoločné turnaje a vyhodnotení boli osobitne chlapci a dievčatá. V kategórii chlapcov do 14 rokov zvíťazil Bohdan Lozynskij z Ukrajiny. Lucii Ševčíkovej sa darilo aj v BLITZ šachu a v kategórii dievčat do 16 rokov získala bronzovú medailu. BLITZ šach sa hral s tempom hry 3 minúty + 2 sekundy na ťah. Do 16 rokov v kategórii BLITZ si zlato odniesol do Poľska Marek Pniaczek a najlepším dievčaťom do 16 rokov bola maďarská reprezentantka Evelin Rozsa Majoros. 

Majstrovstiev Európy v RAPID šachu sa zúčastnili aj ďalší žiaci našej školy:

Lukáš Blaško /6.A/, Lucia Hlaučová /3.B/ a Ondrej Ševčík /2.C/. Na majstrovstvách výborne reprezentovali naše mesto a získali cenné skúsenosti do budúcnosti.

            Lucii Ševčíkovej sa darilo aj na Majstrovstvách SR v RAPID šachu medzi dospelými, ktoré sa konali 15.6.2019 v Topoľčanoch.  Majstrami Slovenska v RAPID šachu sa stali Viktor Gažík v kategórii mužov a Lucia Ševčíková v kategórii žien.

            V dňoch 24.5.-26.5.2019 sa v rámci podujatia Chessfest Ružomberok 2019 hrali Majstrovstvá Slovenska mládeže v rapide družstiev starších žiakov, družstiev mladších žiakov a mládeže jednotlivcov. Hralo sa v športovej hale Koniareň v Ružomberku.

Kysucké Nové Mesto reprezentovalo 8 žiakov z našej školy:

Lukáš Blaško, Michal Cibulka /obaja 6.A/, Damián Ďurana /5.C/, Lucia Ševčíková /7.B/, Stanislav Slivoň /8.A/, Lucia Hlaučová /3.B/, Ondrej Ševčík /2.C/ a Ľubomíra Olexová /5.B/. V prvej desiatke sa umiestnili: Lucia Ševčíková – 2. miesto a Lucia Hlaučová – 9. miesto.

Mgr. Ľubomír Ševčík