sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Oznamy a novinky

Clementiska v Paríži

P1120974 38

Dvadsaťštyri žiakov našej školy malo tento rok netradičné jarné prázdniny. Zúčastnili sa totiž jazykovo- geografickej exkurzie do Paríža. Vyštartovali sme 20.2 v dopoludňajších hodinách a druhý deň ráno sme po náročnej ceste vystupovali v centre Paríža.

Prvý deň z troch sme strávili v najstaršej časti mesta, a to v okolí katedrály Notre Dam, ktorá ešte stále čaká na dokončenie rekonštrukcie, na ostrove rieky Seiny a v jej okolí. Videli sme budovu slávnej univerzity Sorbone, aj palác s väzením, v ktorom súdili a väznili poslednú kráľovnú Máriu Antoinettu. Prechádzali sme centrom okolo najstaršieho obchodného domu vo Francúzsku Le Bon Marché až do Louvru, najnavštevovanejšej galérie na svete. Po krátkej prestávke sme pokračovali na nákupy do obchodného domu a naspäť autobusom do hotela, kde sme po celom dni a asi 14tich kilometroch v nohách padli do postelí.

Ďalší deň sme navštívili najväčší „kopec“ v Paríži Mont Martre (130m) na ktorom sa týči bazilika Sacre Coeur, kde akurát prebiehala bohoslužba . V jej okolí sme v malebných obchodíkoch kupovali suveníry a posedeli sme si v kaviarni. Autobusom sme pokračovali okolo Moulin Rouge k Víťaznému oblúku a prešli sme sa po nákupnej ulici sveta Champs Elisées- Elizejské polia, jednej z najdrahších na svete. Tento deń sme zavŕšili plavbou po Seine v absolútnom centre mesta zapísanom v Unesco a fotením sa pred Eiffelovkou.

Posledný deň bol celý venovaný návšteve Disneylandu, jedinému parku tohto druhu v Európe. Tu asi netreba viac slov: strávili sme v ňom celý deň, a aj napriek nepriaznivému a veľmi premenlivému počasiu sme sa dobre zabavili v realisticky rozprávkovom meste a jeho atrakciách. Deň sme ukončili sledovaním laserovej šou v spoločnosti ďalších tisícov ľudí.

113
109
120
126
128
132
139
141
146
175

Tags: Životný štýl, 2024